Æteriske olier er flygtige olier, der ved kontakt med luft bliver luftformige, det vil sige de fordamper. Æteriske olier udvindes af forskellige plantemateriale som frugter, træer, blade, urter, blomster, rødder og græs. Olierne udvindes fra planterne på forskellig vis. Den mest almindelige måde er dampdestillation. Æteriske olier er igennem tiderne blevet anvendt til afbrænding i templer, balsamering og desinficering, massage, hår-, krops- og badeolier, samt parfumer.
De æteriske olier er meget flygtige, hvilket vil sige at de hurtigt fordamper, hvis de udsættes for luft. Allerede ved stuetemperatur frigøres små partikler, der straks forbinder sig med den omgivende luft. De æteriske olier har ikke den samme konsistens som kendes fra fx. solsikkeolie eller olivenolie. Den æteriske olie har en ekstrem letflydende konsistens (Deraf ordet æterisk) og absorberes meget nemt af huden.
Æteriske olier virker gennem deres kemi, duft og spektralfarve. De virker både fysisk, psysisk og spirituelt samt i de omgivelser, hvor de anvendes. Oliernes funktion, er at skabe øget psykisk velvære og hjælpe kroppen til selv at aktivere de energier, der skal til for at skabe en god balance mellem krop og psyke.
Anvendelsen af æteriske olier eller “aromaterapi” har været brugt i en eller anden form i flere tusinde år. Kunsten i terapien er at bruge olierne til at fremme skønhed og velvære. Æteriske olier, har været anvendt i århundreder til afslapning, forførelse, opfriskning eller stimulans alt efter behov. Hver enkelt æterisk olie har sin egen individuelle kombination af bestanddele. Disse indvirker på kroppens kemi, så der forekommer helbredende virkninger.
Olierne skaber øget psykisk velvære og hjælper kroppen til, at skabe en harmonisk balance mellem krop og sjæl.De græske og romerske kulturer brugte parfumer og aromatiske bade. I Kina og Indien er aromatiske olier en naturlig del af deres urtemedicin.Blandt andet skulle lavendelolie være godt som sovemiddel. Og Tea Tree Oil kan med succes benyttes som middel mod akne.
De æteriske olier optages i kroppen gennem lugtesansen, huden og luftvejene.
Man mener indenfor aromaterapi at de æteriske olier især er velegnet til at påvirke hjernens limbiske system. Det er her hukommelsen, instinkterne og de vitale funktioner kontrolleres. Det er grunden til at en duft kan virke stemningsvækkende og fundamental, uanset om det er duften af frisk brød, kaffe, roser eller desinfektion. Alle andre sanseoplevelser, selv følelser, skal bevæge sig meget længere i nervesystemet, før de registreres.
Det limbiske system registrerer eksistensen af et specifikt oliemolekyle, og hjernen reagerer ved at udløse kemiske stoffer, der kommunikerer med nervesystemet, for enten at afslappe eller stimulerer det. Disse kemikalier kan også påvirke kroppen fysisk, og det er derfor æteriske olier kan være så effektive både fysisk og psykisk. I modsætning til kemisk medicin, efterlader æteriske olier ikke rester i kroppen. De udskilles via kroppens urin, sved og udånding. Alle æteriske olier ser ud til at have bakteriedræbende egenskaber i større eller mindre udstrækning.
De æteriske olier bruges ofte i forbindelse med wellness og kurophold. Eksempelvis blandes 5-10 dråber i en spiseske vegetabilsk olie (fx mandelolie) og hældes i badevandet når badekarret er fyldt. Hvis olien skal opløses helt i vandet skal den blandes op med en teskefuld honning eller fløde. Olierne virker gennem synergieffekt, som betyder at to olier sig imellem kan udrette mere end summen af de enkelte olier alene.
Fremstilling af æteriske olier
Hvilken metode der anvendes afhænger af, hvilken olie der skal udvindes. Presning egner sig bedst til citrusfrugter. Destillering er anvendelig til alle former for plantematerialer, men er bedst egnet til olier der findes i blade, blomster, kviste, grene og harpiks. Ekstraktion anvendes typisk til at udvinde æteriske olier fra plantemateriale, der ikke indeholder særlig store mængder olie, eksempelvis jasmin og rose.
Presning
Presning kan foregå på flere måder. Urtegårdens pressede æteriske olier fremstilles ved Écuelle à piquer koldpresning. Metoden består kort sagt i, at skallen køres hen over nogle ruller, hvor der sidder små pigge, der stikker hul i skallen og olien, der findes i små kirtler i skallen, løber ud og opsamles. Efter opsamling filtreres olien, men det opleves ofte at der i æteriske olier fremstillet ved koldpresning er “flager” i olien. Flagerne er voks og andre planterester som ikke kan fjernes helt ved filtreringen og er et udtryk for den skånsomme fremstilling.
Destillering
Destillering er den mest almindelige metode til udvinding af æteriske olier og kan foregå på mange måder. I korte træk går destillering ud på, at der i et lukket system sendes vanddamp gennem plantematerialet. Varmen fra dampen frigør den æteriske olie fra plantematerialet og den føres herefter med dampen over i et nedkølingssystem, hvor dampen kondenseres og efterfølgende adskilles i vand og æterisk olie.
Ekstraktion
Æteriske olier kan også udvindes ved ekstraktion. Det bruges, som tidligere nævnt, ved planter hvor mængden af æterisk olie er forsvindende lille. Ekstraktionen kan ske ved hjælp af fedtstoffer (enfleurance) eller opløsningsmidler som alkohol, methanol og hexan. Ekstraktion af æteriske olier er noget mere omfattende end presning og destillation med flere trin på vejen fra plante til olie.Resultatet af en ekstraktion kaldes absoluer.
Super kritisk CO2 ekstraktion kan også anvendes til udvinding af æteriske olier. Metoden udnytter at C02 under højt tryk bliver “flydende” og derved kan trække olierne ud af plantematerialet. Når trykket fjernes bliver CO2 til gas igen og man står tilbage med den æteriske olie. Olier udvundet på denne måde kaldes CO2 ekstrakter.
Sådan bruges æteriske olier
Til indvortes brug: Nogle dråber på en sukkerknald eller på lidt honning.
I bade: Ved at anvende æteriske olier i bade kan man opnå mærkbare resultater på mange områder. Brug 4 til 5 dråber olie og put dem i vandet eller udrør dem i en basisolie før de kommes i badevandet. Vandet må ikke være for varmt idet olierne da vil fordampe for hurtigt. Badetid: 15-20 minutter.
Til inhalation: Man kan opnå en hurtig effekt på åndedræts- og stressrelaterede problemer ved at inhalere æteriske olier. Husk at lukke øjnene under inhalationen. Man kan dryppe en til to dråber æterisk olie på et lommetørklæde og indånde dybt to-tre gange. Kom tre til fire dråber æterisk olie i en balje med meget varmt vand. Man skal læne sig ind over fadet med et håndklæde over hovedet og indånde dybt i flere minutter. ! Advarsel: Hvis man lider af astma skal man ikke gøre det på denne måde, da dampene er meget koncentrerede og kan give kvælningsfornemmelser. Brug da evt. flaske med varmt vand tilsat dråber af æterisk olie.
Til påsmøring: Fortynd æteriske olier i en basislotion og gnid den grundigt ind i huden. Mange hudproblemer kan behandles ved påsmøring. Man skal bruge en lotion, der ikke fedter, medmindre man har meget tør hud.
Mund- og gurglevand: Hjælper på infektioner i slimhinderne i munden. Hæld en til to dråber æterisk olie i et glas vand og rør det godt. Brug evt. saltvand sammen med den æteriske olie. (1 tsk. salt pr. kop, samt 2-3 dråber olie). Skyl munden eller gurgl halsen med væsken og spyt den ud.
Til massage: Massage bruges i aromaterapi, både til at få olierne til at trænge ind i kroppen og dels til at forstærke deres terapeutiske virkning. Alene kan massage afspænde musklerne og få blod og lymfe til at flyde friere, og har generelt beroligende virkning. Den aromaterapeutiske massage kan virke energiforøgende, reducere stress p.g.a den beroligende virkning, reducere smerter og forbedre hudens funktion som udskillelsesorgan. Ved massage kan doseringen være meget individuel.
Typer af æteriske olier
Terpener
Terpener findes i stort set alle planter og bl.a. er terpenerne med til at give gulerødder deres karakteristiske smag og duft. Terpener er primært opbygget af enheden “isopren”, der er et forgrenet kulbrinte-molekyle. Der findes mange forskellige opbygninger. De mindste kaldes monoterpener og de findes i store mængder i bl.a. citrusolier, som grapeolie og citronolie. Terpenerne virker antiseptiske, stimulerende og antiinflammatoriske. Et eksempel er azulen (chamazulene), der findes i kamille blåolie eller farnesol, der bl.a. findes i cedertræolie og palmarosaolie.
Alkoholer
Linalool, der findes i de fleste æteriske olier er en alkohol ligesom citronellol, der udgør mere end en ¼ af geraniumolie. Alkoholer har gode antiseptiske egenskaber og en del har også gode inflammationshæmmende egenskaber, eksempelvis bisabolol, der findes i kamille.
Estere
Estere, der dannes ved reaktion mellem alkohol og syre, giver typisk duft til de æteriske olier og er med til at give olierne deres aromaterapeutiske effekt. Nogle estere har svampehæmmende effekt.
Aldehyder
Aldehyderne virker desinficerende og antiinflammatoriske. Derudover er de med til at give bl.a. lemongræsolie og citronelleolie deres karakterisketiske citrusduft og opfriskende virkning.
Ketoner
Ketoner er en blandet gruppe når det kommer til egenskaber. Nogle ketoner , som thujon (findes i thujaolie) er toksiske, hvorimod andre virker regenererende, cellefornyende og reducerer gammelt ar væv og derfor er meget anvendelige i hudpleje.
Fenoler
Fenolerne er plantestoffer med høj antiseptisk effekt. Thymol og carvacrol, der bl.a. findes i timianolie, er eksempler på fenoler.
Laktoner og kumariner
Laktoner besidder især slimløsende egenskaber. Nogle kumariner, som bergapten, er UV sensitive og olier med et højt indhold af denne form for kumariner er fotosensibiliserende. At en olieer fotosensibiliserende betyder, at den gør huden mere sensitiv for solens UV-stråler. Fotosensibiliserende olier, som limeolie, bergamotolie, citronolie, grapeolie og pomeransolie, bør ikke anvendes i forbindelse med solbadning.
Selvom de æteriske olier er 100% naturlige stoffer så er de på grund af deres komplekse kemiske sammensætning rent lovgivningsmæssigt klassificeret som farlige stoffer hvis de markedsføres til kosmetik og skal derfor følge lovgivningen på dette område. Det betyder bl.a., at de skal mærkes med faresymboler.
Oversigt æteriske olier
NetSpirit har lavet en oversigt over de mest populære og udbredte æteriske olier. I oversigten kan du læse en beskrivelse af olien, hvordan den er fremstillet, hvad den menes at være specielt godt for etc.
VIL DU VIDE MERE
Begreber, der har deres fokus på kroppens sundhed ud fra en spirituel vinkel er bla. homøopati og Bachs blomstermedicin. Måske kunne det også have interesse at læse om wellness og kurophold.
Stil spørgsmål om æteriske olier
Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om æteriske olier
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål